Wie zit er te wachten op hogere boetes inzake BTW?

Vraag aan een zelfstandige ondernemer wat hem zoal op de kast jaagt en de kans is groot dat de btw als antwoord komt. De btw is een heel bijzondere belasting omdat het een verbruiksbelasting is. Met andere woorden, in het ideale scenario betaalt enkel de eindgebruiker (meestal de consument) de btw. Voor wie diensten of goederen verkoopt of levert, is de btw geen echte belasting omwille van het recht op aftrek. Of zoals een leraar economie in het middelbaar ooit zei: “Voor de handelaar is de btw winst noch verlies”.

Maar helaas: de btw kost geen geld aan de zelfstandige ondernemer, maar hij kost wel bloed, zweet en tranen op administratief vlak. Niet het minst omdat de btw geen eenvoudige belasting is, met een veelheid aan tarieven, vrijgestelde en niet-vrijgestelde activiteiten en dan zwijgen we nog over de echte hoofdbrekers als intracommunautaire leveringen of verwervingen.

Ondanks dat moeilijke gesternte proberen zelfstandige ondernemers er toch het beste van te maken en alle formaliteiten inzake de btw trouw en correct te vervullen.

Net daarom is het wraakroepend dat de federale regering heeft beslist om vanaf 18 juli de boetes die kunnen uitgedeeld worden als er iets niet in orde is inzake btw, fors te verhogen. Voor vele zelfstandige ondernemers en economische beroepen was de btw al een “boetebelasting”, waarbij de indruk ontstond dat de overheid de complexiteit van de btw als een lucratieve bijverdienste zag. En met de nieuwe maatregelen wordt die indruk enkel maar versterkt.

Bovendien lijkt het verhogen van de boetes inzake btw voor de strijd tegen de (georganiseerde) fraude wat het dichtknijpen van een hand is voor het vasthouden van een schep zand: hoe harder je knijpt, hoe minder korrels er over blijven. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat doorgewinterde btw-criminelen net hun uiterste best doen om perfect in orde te zijn met de btw, om hun fraude onder de radar te houden.

Kortom, het enige wat men met deze verhoging zal bereiken is een verdere afkalving van het vertrouwen van de zelfstandige ondernemers in de fiscus en de overheid in het algemeen. Velen hebben de mond vol van hoe belangrijk het is om het ondernemerschap te stimuleren met het oog op belangrijke uitdagingen zoals de vergrijzing. Maar in de praktijk voert men maatregelen door zoals een jaloezietaks op bedrijfswagens, een jacht met open vizier op privékosten en nu dus hogere boetes inzake de btw. Nou moe.