Vermageringskuur overheid of meer belastingen

De overheid kan op één of twee legislaturen 20 miljard euro besparen, zonder aan haar dienstverlening te moeten raken. Dat is de conclusie van een studie van UNIZO, gebaseerd op cijfers van econoom Wim Moesen (KU Leuven). Volgens UNIZO is een vermageringskuur voor de overheid één van de oplossingen om het structurele tekort in de begroting te dichten.

De NV België heeft het moeilijk. Ondanks het feit dat we voorlopig nog steeds een rijk land zijn en ondanks het feit dat de fiscale en parafiscale lasten oplopen tot bijna de helft van het royale Belgische BBP, zakken we steeds verder weg in de internationale rankings. En dan is er nog geen rekening gehouden met de grote tekorten op de begroting als gevolg van de financiële en economische crisis en last but not least de enorme uitdaging die vergrijzing heet. 

In het rapport 'Een efficiënte overheid als motor voor welvaart en welzijn' stelt UNIZO dat een keuze zich opdringt: ofwel een vermageringskuur voor de overheid, ofwel meer belastingen.

"Voor UNIZO is een slankere en efficiëntere overheid meer dan een loutere slogan. Dit is zeker geen aanval op de ambtenaren", zegt Kristof Willekens, UNIZO-adviseur en auteur van het rapport. "Een slanke en efficiënte overheid is net de beste garantie op een hoge welvaart en dus een hoge sociale bescherming."